Chłodnictwo przemysłowe

Przemysłowe wytwornice lodu


Technologia stojąca za naszymi przemysłowymi maszynami do lodu płatkowego stanowi ważną gałąź naszej działalności. 

Lód płatkowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów lodu wykorzystywanych w branży HORECA. Stosuje się go nie tylko w restauracjach czy hotelowych bufetach, ale też w firmach cateringowych, barach i sklepach. Służy do przygotowywania napojów, szybkiego schładzania szampana, a także do magazynowania i eksponowania żywności. Przemysłowe wytwornice lodu dostępne są w ofercie firmy Kaleta Group.

Technologia stojąca za naszymi maszynami do lodu płatkowego stanowi bardzo ważną gałąź naszej działalności. Urządzenia marki Barafu są zaprojektowane w taki sposób, aby jak najlepiej spełniały swoje zadania. Dzięki swojej funkcjonalności i prostej budowie są praktyczne, niezawodne i trwałe.

Lód płatkowy – właściwości

Lód płatkowy to najlepszy rodzaj lodu do zastosowań spożywczych. Cechuje się płaskim kształtem, a jego właściwości są najbardziej zbliżone do naturalnego lodu. Dokładnie pokrywa każdą powierzchnię i szybko oraz wydajnie chłodzi produkty. Lód płatkowy jest wygodny w użyciu – bardzo łatwo go przechowywać i transportować. Świetnie nadaje się do ekspozycji świeżej żywności, w tym ryb, mięs i owoców morza.

Przemysłowe wytwornice lodu płatkowego

Przemysłowe maszyny do lodu płatkowego firmy Kaleta Group wytwarzają świeży i czysty lód w postaci niewielkich płatków. Za sprawą swoich właściwości płatki te doskonale nadają się do wykorzystania w przemyśle spożywczym i rybnym. Na czym polega działanie wytwornicy przemysłowej? Płaskie i cienkie kawałki lodu (o wielkości 1,8–2,2 mm) powstają na wewnętrznej powierzchni bębna w wyniku zalania go warstwą wody. Woda po dotknięciu bębna zamarza, zmieniając się w taflę lodu. Lód ten jest następnie dochładzany, aby stał się kruchy, a potem rozłupywany przez specjalny nóż, w wyniku czego wpada do zbiornika.

Świadomie wybraliśmy zastosowanie pionowego bębna do lodu zamiast poziomego. Dzięki temu byliśmy w stanie znacznie zmniejszyć ilość obracających się części i zapobiec ryzyku wycieku czynnika chłodniczego. Ograniczyliśmy też ryzyko zużycia bębna przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości lodu.

Higieniczna konstrukcja ze stali nierdzewnej

Wytwornice z naszej oferty cechuje solidna powierzchnia mrożąca, wykonana ze stali nierdzewnej. Powierzchnia taka w normalnych warunkach pracy nie odpryskuje, nie łuszczy się, nie powoduje wżerów, nie rdzewieje i nie koroduje, tak jak w przypadku powierzchni chromowanych czy aluminiowych. Ze względów bezpieczeństwa pozostałe elementy wytwornicy również wykonane są ze stali nierdzewnej. Umożliwia to zachowanie wysokich standardów higieny. Urządzenia z naszej oferty cechują się prostą, intuicyjną obsługą oraz niskimi kosztami utrzymania. Co równie ważne, bardzo łatwo zachować je w czystości.

Elementy ze stali nierdzewnej w wytwornicach spełniają wysokie międzynarodowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności i warunków sanitarnych. Trwała i odporna na korozję stal nierdzewna jest od dawna uznawana za najlepszy materiał do wykorzystania w przetwórstwie żywności, w tym również produkcji lodu. Bezpieczna i higieniczna konstrukcja to jednak niejedyna zaleta naszych wytwornic.

Zalety wytwornic lodu Barafu

W naszych przemysłowych wytwornicach Barafu zdecydowaliśmy się na użycie wytrzymałego noża wykonanego ze stali nierdzewnej. Nóż odłamuje lód, nie dotykając wewnętrznego bębna z lodem. Dzięki temu ogranicza się zużycie zarówno bębna, jak i samego noża do lodu, co z kolei zapobiega konieczności częstych konserwacji i wydłuża żywotność maszyny.

Zdajemy sobie sprawę, że wiele naszych wytwornic lodu płatkowego używanych jest w przemyśle spożywczym. Urządzenia spełniają więc najsurowsze wymagania dotyczące bezpieczeństwa sanitarnego. Wszystkie maszyny są dokładnie testowane przed każdą dostawą i mogą być dostarczane jako jednostki typu Plug & Play.

Skontaktuj się z nami

Dział handlowy

Specjalista ds. sprzedaży

Sylwester Wronowski

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej